Aktivno državljanstvo: ekskurzija v Trst

Aktivno državljanstvo je predmet, ki smo ga na novo pridobili v 3. letniku. V sklopu te dejavnosti je 11. 9. 2024 potekala strokovna ekskurzija v Trst, hkrati pa tudi prvi kulturni dan. Vožnja je minila hitro, na avtobusu pa nam je profesorica natančneje predstavila Italijo in Rižarno.
Prvi postanek je bilo Slovensko stalno gledališče v Trstu, kjer smo si ogledali monokomedijo Chevap.Chef, v kateri raziskovanje izvora jedi, ki je znana balkanskim in sredozemskim narodom, pripelje celo do Feničanov. Navdušilo nas je igrivo prepletanjem slovenščine in italijanščine z drugimi jeziki.

Po ogledu predstave smo se z avtobusom odpeljali proti Rižarni. Ta je dobila naziv po tem, da je bila do 2. svetovne vojne sušilnica in luščilnica riža. Nato pa so jo leta 1943 nacisti spremenili v koncentracijsko taborišče. Ogledali smo si celice ter dvorišče Rižarne, kjer je stal krematorij.

Nato smo se odpeljali na Veliki trg – Trg enotnosti Italije (Piazza dell´Unita d´Italia), ki velja za največji trg v Evropi s pogledom na morje in ga obkrožajo najlepše tržaške palače. Sprehodili smo se ob Velikem kanalu (Canal grande) in postali na mostu ob spomeniku Jamesa Joycea, ki je v Trstu preživel približno desetletje svojega življenja. Od tod naprej so nas profesorji pustili, da si sami ogledamo preostanek mesta. Prostega časa smo imeli dovolj, da smo si lahko privoščili kosilo ali kratek potep po trgovinah. Bil je sijajen dan, saj nam je bilo tudi vreme naklonjeno.